Zajímavosti ostrova Ko Samui
Jiný kraj, jiný mrav. Tohle okřídlené rčení platí beze zbytku i o Thajsku. Ač sem rok co rok přilétá více a více Čechů, stále jsou situace a informace, které je překvapí. Víte, jak je to v Thajsku s lékařskou péčí? Jaké pivo je v této zemi nejprodávanější a co si to lijete do rýže, když na stole sáhnete po rybí omáčce?
Pivo – thajský tekutý chléb
Češi jako národ pivařů samozřejmě nezapomenou na žádné z dovolených ochutnat místní pivo. V Thajsku je tím nejznámějším pivo Singha. V regálu ho najdete snadno – jeho etiketa je zlatavá a je na ní vyobrazeno zvláštní zvíře – snad lev, možná tygr?
Singha se vyrábí už od roku 1933 - v pivovaru Boon Rawd v Bangkoku. Singha je ležák s obsahem alkoholu 5 %. Koupit ho je možné jak v lahvích, tak v plechovkách nebo si ho dát čepované.
… a hlavně zdraví!
Thajsko je sice exotickou zemí, ale pro krátký pobyt není potřeba být očkovaný proti exotickým nemocem. Vystačíte si s klasickým očkováním proti tetanu, žloutence, spalničkám, příušnicím a zarděnkám.
Pokud vás na dovolené postihnou vážné zdravotní problémy, pak vězte, že nejlepší lékaři jsou v Bangkoku. Pozor si dejte na štípance od komárů. Mohli byste se totiž nakazit horečkou dengue, kterou doprovázejí horečky, svalové bolesti a únava.
Osolte si jídlo rybí omáčkou!
Stojí snad na každém stole v každé restauraci. Skoro jako v Česku maggi. Rybí omáčka v thajské gastronomii částečně nahrazuje sůl. Jde o tekutinu, která vzniká z prosolených a následně vykvašených ryb. Může být hustá, až krémová, nebo naopak velmi řídká.
Ochutnat pivo Singha a rybičkovou omáčku nemusíte jenom na Ko Samui, v Thajsku jsou i další destinace. Více se o nich dočtete na stránce Ko Samui – poznejte okolí. Více zajímavostí o tomto ostrově potom najdete v kategorii Ko Samui – další informace.